Foto: Rose M. Thorheim

2023 – det gikk jo det. En oppsummering


Publisert

En relativt kronologisk oppsummering av 2023 fra Blåhvalane. Et år med mye positivt og en alvorlig sak.

Det nærmer seg jul og 2023 går mot slutten. Et år som endte med 13. plass, ny eliteseriekontrakt og rekordmange mål. Et år hvor Sandefjord Fotball henta ukjente spillere på overgangsmarkedet og traff. Vi fikk se historiske seiere mot Rosenborg og Lillestrøm. Yngre lag har gjort det bra, yngre spillere får profesjonelle kontrakter med god lengde. Det er mye som kan nevnes.
Noen spillere går videre, blant dem Sander Moen Foss som etter nesten åtte år i SF blir Lillestrøm-spiller neste år. Lykke til videre til alle.

På tribunen har utviklinga vært stor. Å flytte Blå sone til hovedtribunen har hatt stor påvirkning, og før sesongen ble det fjerna mange seter for å gjøre det om til ståfelt. Nå ha alle syngende supportere fått et virkelig hjem. Her trenger ingen å være medlem av Blåhvalane for å være med, alle som vil synge og lage liv er velkomne. Vi tar sikte på å bli enda flere neste år og utvikle oss videre.
Det ble skrudd ned flere seter før Lillestrøm-kampen for å få økt kapasitet da det på noen kamper ble vel trangt der. Veldig bra!
Takk til klubben for godt samarbeid.I år har det vært opp mot 100 personer på feltet i flere kamper. Sammenligner vi med flertallet av kampene i fjor har det vært en dobling og vel så det. Og det er plass til flere.

Hva med en julegave? Kjøp sesongkort her.

Årsmøte og stygg sak

I vinter ble det avholdt årsmøte i Blåhvalane. Nye styremedlemmer kom til og arbeidet med 2023 ble satt i gang. På årsmøtet på Corner var det såvidt over ti personer til stede, noe som var veldig få. Når årsmøtet i 2024 avholdes i vinter, håper vi at det blir en betydelig større mengde som vil møte opp.
I styret diskuteres mye forskjellig og vi prøver å ha møter ca. en gang i måneden. Det vil sikkert komme overraskende på de fleste hva vi ofte faktisk ender opp med å diskutere mest, nemlig bussturer. Det engasjerer!

I mai kom nyheten om grovt økonomisk underslag mot Blåhvalane gjennom flere år. Sakens omfang var stort og tok mye tid, energi og jobbing for å få oversikt og å ta nødvendige skritt med advokat og politi. Saken etterforskes fortsatt av politiet og vår advokat er i jevnlig kontakt med dem. Så får vi se hva tida bringer.
Vi må igjen takke alle som har bidratt med hjelp for at Blåhvalane ikke skulle gå konkurs. Det ble oppretta en Spleis som gikk over all forventning, og som gjorde at vi fikk betalt viktige regninger. Vi fikk hodet over vannet av all støtte via Spleis, Vipps og bankoverføringer fra mange som er glad i Sandefjord. Tusen takk!

Engasjement

Engasjementet rundt alt som har med tribunelivet å gjøre har vært veldig bra. Det begynte som nevnt over med fjerning av seter for å lage ståfelt. Det fortsatte med maling av Blå sone og klargjøring til sesongstart.
Gjennom året har det vært mange tifoer og mange som har bidratt for å få det til. Det kreves mye jobbing for å lage dette og det har kommet flere og flere til for å være med, som bruker fritida si på å komme med ideer, sy, tegne og male. Det er utrolig sosialt og moro, og ikke minst er det kult å se det som blir gjort når det rulles ut på tribunen og kan vises fram. Det er mye jobb for kort eksponering, men det er det verdt.
I denne forbindelsen må vi rette en stor takk til Jotun og Fargerike for maling. Har ikke tall på hvor mange liter det har gått, men det er betydelige mengder.

Alle som har bidratt til noe som har med tribuneliv å gjøre fortjener en stor takk. Uten alle som brenner for dette og brenner for klubben, hadde det vært kjedeligere å gå på kamp. Vi håper å se enda flere i 2024!


Foto: Johannes Carlos Andersen

Vi har i løpet av høsten også fått en del nye medlemmer. Dere som er «gamle» medlemmer vil om ikke så lenge få tilsendt faktura for medlemskap i 2024. Vi håper at dere er med på laget også neste år.

Ikke medlem? Meld deg inn her.

Flere drar på bortekamp

Det har også blitt et bra oppsving i å dra på bortekamper. Vi har hatt fulle busser til Hamar, Sarpsborg, Lillestrøm og Oslo. To busser til Stabæk og 100 personer på tog til Skien. Mange vellykka turer, mens turen til Drammen 16. mai var helt motsatt da busselskapet glemte oss og vi kom 18 minutter inn i kampen. Det ble i hvert fall en minnerik tur for han som var turleder for første gang.
Bussen til Sarpsborg var av det spesielle slaget som gammel russebuss. Takk til Rent-a-Wreck som klarte å skaffe oss denne uforglemmelige doningen over til den andre sida av fjorden. Tipper dette var supporter-Norges mest spesielle buss i 2023.
Takk til alle som melder seg på og blir med på disse turene. Bortekamp er moro og en god måte å bli kjent med nye på. 

Ellers var det også gode antall på mange av de lange turene, med både bruk av egne biler og flyturer. Vi var 19 i Ålesund en mandagskveld. Det var 26 i Tromsø, det opp mot 15 i Bodø, over 40 i Stavanger og rundt 100 som har vært på de to kampene i Bergen.
Det har vært en følelse av at når noen drar bestemmer flere seg for å være med. Dette må vi utvikle enda mer i 2024.En slags turoppsummering

Bussturer:
• Hamkam
• Strømsgodset
• Sarpsborg
• Lillestrøm
• Vålerenga
• Stabæk

Tog:
• Odd

Antall bortetilskuere (noen cirkatall):

Stabæk (b): 404
Odd (b): 276
Vålerenga (b): 260
Strømsgodset (b): 222
Hamkam (b): Opp mot 100
Lillestrøm (b): Opp mot 100
Sarpsborg (b): Opp mot 100
Viking (b): 46
Brann (b): 33
Rosenborg (b): Ca 30
Tromsø (b): 26
Aalesund (b): 19
Bodø/Glimt (b): Ca 12-15
Haugesund (b): 7
Molde (b): Ca 5

I cupen mot Brann var det rundt 65-70.

Vi håper at enda flere er med på bortekamper i 2024.Det sportslige

Å følge Sandefjord er et liv i opp- og nedturer. I år var det nok en gang spenning helt til slutt, men det løste seg med en sterk sesongavslutning tre seiere, en uavgjort og ett tap på de fem siste. Guttane gjorde jobben da det gjaldt som mest.

Året starta med cupkampen mot Odd som måtte flyttes til Mjøndalen. Det hadde liten innvirkning på spillerne og allerede etter 26 minutter var vi i ledelsen med 4-0! Vi kunne ikke fått en morsommere start på de offielle kampene i år enn det. 4-1 til slutt og det var ikke siste gang Odd skulle få ei lekse av Sandefjord i år.
Videre gikk turen til Bergen og et 0-3-tap i cupen.I mellomtida ble det spilt noen flere treningskamper før seriestart borte mot Hamkam. Sesongstarten var okay, med 1-3-1 på de første fem. Hvem skulle trodd at 0-0 hjemme mot Tromsø skulle vise seg å være et sterkere resultat enn 1-1 på Lerkendal? Aalesund ble slått 4-0 og vi holdt utrolig nok Brann til 0-0 i Bergen. For oss som var til stede var det behagelig å oppleve bergensere med innestemme etter kamp.

Mai ble en dårlig måned med et surt tap mot Viking helt på tampen av kampen. 16. mai ble ingen fest med tap på Marienlyst, før årets flause kom i Tønsberg. Måneden ble avslutta med 0-5 i Molde.

Juni begynte bra med nok en 4-1-seier mot Odd. Spesielt å høre Odds trener Paco for andre gang etter stortap mot oss mene at det var jevnspilt. 
Den deilige seieren ble fulgt opp av to grufulle kamper i Haugesund og Sarpsborg, hvor vi i begge kampene lå under 0-3 etter 20 minutter. Tunge turer hjem derfra.

I juli fortsatte det med dårlige resultater. En heldig 0-0 hjemme mot Stabæk ble etterfulgt av tap på Åråsen og hjemme mot Glimt. Da var det 18 baklengs på de siste fem kampene og det så ikke lyst ut før vi tok turen til Intility for å møte Vålerenga på deres 110-årsbursdag i den steikende sola. Kampen var en real bånnkamp i tillegg; vi lå på 15. plass med syv poeng, Vålerenga på kvalik med åtte. Kampen skulle bli et av årets høydepunkter med seier fire minutter på overtid. For en dag! Gjesten overtok festen i Oslo øst, og dette resultatet skulle vise seg å bli svært viktig.

August fulgte og starta 6. august med hele 5-1 mot Sarpsborg. En utrolig forvandling fra tapet i Østfold bare en måned tidligere. Så kom Molde på besøk i Sandarcup-helga. Kampen måtte spilles lørdag og dermed var det mange som ikke kunne dra på kamp. SF hadde bedt om ikke å møte Molde eller Glimt denne helga, så slett arbeid av NFF å ødelegge denne festen ved å sette opp et lag som skulle spille kvalik til Europa. Uansett, det ble 2-2 etter nok et mål langt på overtid.
Så fulgte et seint tap i Tromsø og en svak 0-0 mot Haugesund.I september var det klart for togtur til Skien. 100 påmeldte på toget og fra jernbanestasjonen i Skien gikk vi i samla tropp til Skagerak Arena. En bra opplevelse, tross nok et seint tap. Mon tro om det fortsatt lukter fisk på stadionet deres?
16. september var det klart for 25-årsjubileumskamp mot Strømsgodset. Fest og aktiviteter utafor stadion før kampen, og festresultat ble det også i det som skulle vise seg å være den eneste seieren i en periode på ti kamper.
Det ble også tap i Stavanger tross en god prestasjon.

Starten på oktober ble tung med to hjemmetap mot Vålerenga og Hamkam i svært viktige bånnkamper. Etter disse kampene var det mange som så mørkt på det før turen gikk opp til Bodø. Det ble tap, men i likhet med Viking-kampen var prestasjonen oppløftende.
Nok et topplag var motstander da Brann kom på besøk 29. oktober. En god prestasjon mot nok et topplag før vi fikk en baklengs i fleisen noen minutter før slutt. Men denne gangen ble det utligning etter 90 og et viktig poeng.

I november begynte det å dra seg til. Aller først ut var mandagskampen i Ålesund. Bånnlaget AaFK skulle ta i mot det andre bånnlaget. En seier ville føre oss opp på sikker plass forbi Stabæk og Vålerenga. Aldri før har hele Norge holdt med oss så mye som i den kampen, for alle ville se VIF under streken. I andre omgang smalt det og kampen vant vi 3-0. 
Deretter kom Rosenborg på besøk. Klubben vi aldri hadde slått i seriespill på 21 forsøk. På de 22. forsøket gikk det vår vei etter en fantastisk førsteomgang. Da dommeren blåste av kampen og det hadde endt 3-2, var vel lettelsen like stor som gleden.
26. november sendte vi i vei to busser til Bærum i det som var en svært viktig kamp for å unngå nedrykk. Vårt desidert største bortefølge i år fikk se oss tape 1-2 syv minutter på overtid. Surere kunne det ikke bli.

Så kom kulda, snøen og advent. Men sesongen var ikke over! I oppbygginga til Lillestrøm-kampen var det ned mot -17 grader. Lørdag før kamp ble det lagt plast på banen med god hjelp fra mange supportere. Dagen etter før kamp ble alt tatt av igjen med hjelp av enda flere. En stor dugnadsånd gjorde banen spillbar, den siste på grass i Sandefjord. Kampen vant vi 1-0 og plassen ble sikra. Fem år på rad i Eliteserien!


Foto: Johannes Carlos Andersen

Neste år møter vi tre lag som ikke var i årets Eliteserie: Kristiansund, KFUM Oslo og Fredrikstad. Kristiansund har vi møtt flere ganger de siste åra, mens KFUM møter vi for første gang i den øverste divisjonen. Vi har bare møtt Oslo-laget fire ganger før; begge i 1. divisjon i hhv. 2016 og 2019.
Fredrikstad er en gammel storhet som har vært uten eliteseriespill siden nedrykket i 2012. Jeg tror mange i fotball-Norge gleder seg over at FFK er tilbake, og det skal bli moro med en tur til Fredrikstad neste år. 

Til slutt er det mange som fortjener både ros og takk. Noen har fått det allerede i løpet av artikkelen. Alle som bidrar for å skape et levende tribuneliv i Sandefjord. Alle som hjalp oss i nøden da konkurs var reelt. Sandefjord Fotball med eiere og ledelse, sponsorer og privatpersoner. Alle trivelige bussjåfører som har kjørt oss til bortekamper. Spillerne, trenerne og støtteapparatet som gjør livet spennende og morsomt. Til fotografer som tar flotte bilder.

Les takkehilsenen fra Blåhvalanes leder Marius Lie som vi publiserte for noen uker siden. 

PS:
Vær med og send inn forslag til årets spiller og årets supporter.

PS2:
Se vår 44 minutter lange video med alle SFs Eliteserie-mål i 2023 her.

Løsninger for internett er levert av