Rosenborg – Sandefjord


Publisert

Nå starter det!

Kamptråd: Rosenborg - Sandefjord
Mandag 1. april, kl. 17:00
Lerkendal Stadion
Eliteserien 2024

Sandefjord Fotball gyver løs på sin femte strake sesong i Eliteserien og sin 12. sesong på øverste nivå totalt. Grunnleggerne og alle personene bak dannelsen av SF håper vi er stolte og glade over å se hvor klubben er i dag. Det er mulig å få ting til med samarbeid. 
Hver sesong på dette nivået er historisk i det kvart århundre lange livet til klubben, og tro det eller ei; SF er det laget i årets Eliteserie som har vært der niende lengst tid. Både Lillestrøm, Brann og Tromsø har rykka opp etter at vi gjorde det sist.

Norges Manchester United

Det å møte Rosenborg på Lerkendal var en gang det største man kunne gå opp mot i norsk og skandinavisk fotball. Det var et sikkert tap, og bare det å gå ut på Lerkendal-matta var en stor opplevelse for de fleste lag. Den ultimate test og den ultimate opplevelsen. Rosenborgs fall fra toppen av norsk fotball har vært brutalt, og ikke helt ulikt det som har skjedd i Manchester United, er det i dag lite igjen av gammel storhet. Kun stadion og publikum er den samme, for magien og frykten er borte for lengst.

I fjor var vi sekunder unna å slå Rosenborg på Lerkendal, og hjemme slo vi dem like godt for første gang i seriespill etter å ha leda 3-0 til pause i en av tidenes SF-omganger. Er dette året vi vinner også på Lerkendal i serien? Og for å spørre enda større, kan RBK faktisk surre seg ned i nedrykkstriden?

Oddsen anntyder i alle fall gode muligheter for poeng. Drøyt 4 i odds på Lerkendal er nesten i overkant, når vi tidligere har ligget godt over 10 hos Norsk Tipping tidligere år. Men fremdeles er altså RBK ganske klare favoritter. Nei, de er ikke like fryktingytende, og vi har ingen grunn til å frykte dem, men vi skal ikke stikke under stol at det blir knalltøft å få poeng selv mot dette RBK-laget. 

Funfact: Sivert Øksnes Amland dømmer Sandefjord i første serierunde for tredje året på rad.

De verste vi kan møte - historisk sett

Å møte Rosenborg gjennom åra har bydd på ei endeløs rekke med tap og beklengsmål. Men i 2023 tok vi fire poeng, og seieren på hjemmebane var historisk. For første gang klarte SF å slå trønderne på hjemmebane og for første gang ble dem slått i serien. 

På 24 kamper (22 i serien og to i cupen) er faktisk antall seiere, uavgjorte og tap identisk på hjemme- og bortebane. Vi står med 1-2-9 både i Sandefjord og Trondheim, totalt 2-4-18. Vi har scora 12 mål både hjemme og borte mot dem. Total målforskjell er 24-61 i favør RBK. 
Oppi denne temmelige fæle statistikken er det naturligvis verdt å nevne at styrkeforholdet mellom laga aldri har vært mindre enn det det er nå, så SF bør ha fine sjanser til å pynte på det og begynne 2024 med å få med seg poeng hjem. 


Rosenborg-SF 2022.
 
Treningskampene

Med unntak av 1-1 mot Molde og 3-0 mot Tromsø, har RBK vært grusomme i oppkjøringen. De har fått bank av VIF og Viking blant annet, selv om de mot Vålerenga var spillemessig mye bedre. Men fotball handler om å score mål, da.
Vi på vår side måtte vente lenge på vår første seier for året, men med 3-0 over Godset, og 2-0 over Odd i de to siste ser det unektelig lovende ut siste uka før seriestart. Ganske få skader har vi også, så jeg velger å være litt optimistisk på SFs vegne før sesongen for første gang på mange år. 

Hvem starter?

Troppen har noen skada spillere som vi veit er ute i lengre tid. Marcus Melchior er ute en stund, det samme er Filip Loftesnes-Bjune. Andreas van der Spa kommer vi neppe til å se. Nysigneringa Maudo Jarjué er ute til denne kampen, det samme er Danilo, men begge burde være klare til Odd borte.

I vinter har Grønneberg har stått solid, men det er vel ingen tvil om at Keto er tiltenkt rollen som førstekeeper. Jeg er dog spent på om det blir en reell konkurrent i Grønneberg senere i år. 

Vetle Walle Egeli spilte U21 under generalprøven, og går nok inn for Cheng på backen. Det til tross for at Cheng var meget god mot Odd. Kristiansen og Berglie virker å være vårt foretrukne stopperpar for tida, men bredden blant stopperne er per nå ikke den største. Kristiansen har imponert meg til nå, og virker i grunn minst like god som Taaje. (Litt tidlig å melde) Carson Pedersen spiller så klart på den andre backen.

Ottosson spilte alt i fjor, og skal spille alt i år. Ble kalt «quarterback» av kommentatoren i Skien, som jeg likte godt. Han er en viktig spiller. En annen som blir viktig er Loris Mettler, som fort kan bli en kjempehit i år, i alle fall om jeg skal spå. Siste plassen står mellom Nilsson og Amin. Sistnevnte er tilbake fra et år på sykestua, men har spilt det meste i vinter. Jeg spår Amin fra start av den grunn.

På topp starter så klart Guud Tveter, men han kan ikke sløse som mot Odd så altfor lenge, før Tibell får prøve seg. Dunsby er også bankers, også spiller Markovic for Danilo som er eneste store skadefravær.

Resterende spillere som ikke er nevnt til nå er da Risan Mørk, Mvuka, Holm Mathisen, Gjone og Storm Bugge Pettersen. Flesteparten blir vel å se på benken. 

Husk blå-toget!

Andre serierunde har vi spillefri, så vår neste seriekamp blir Odd borte. Dette blir et tidlig høydepunkt med derby-tog og corteo til Skagerak. Har du ikke medlt deg på, beynner det å haste! Vipps til #803694 for å melde deg på, det er bindende påmelding.Forfattere: Lasse Ødegaard og Kjetil Bakke.

Løsninger for internett er levert av