Foto: Rose M. Thorheim

Sandefjord – Hamkam


Publisert

Alvoret er her.

Kamptråd: Sandefjord - HamKam
Søndag 8. oktober, kl. 17:00
Jotun Arena
Eliteserien 2023

Årets Jerv-øyeblikk!

I fjor, da vi gikk fra nedtur til nedtur, var livlinen lenge at vi hadde igjen Jerv hjemme. Denne skulle være enkel, og med seier ville vi med stor sannsynlighet klare oss. I oktober 2022 tapte vi som kjent et av våre verste tap mot nettopp Jerv. Og tapet sendte oss utenfor stupet. Heldigvis klarte vi oss i siste sekund mot Haugesund, men om vi hadde slått Jerv i den kampen hadde vi allerede vært sikra, det er jeg overbevist om.

I høst har vi vært langt bedre enn i fjor høst, men denne kampen er allikevel sammenlignbar med Jerv hjemme i fjor. For med tap her vil vi plutselig ligge ekstremt utsatt til, samtidig som en seier vil gi oss litt pusterom. Vi trenger 9 poeng til, så vi holder oss ikke matematisk med seier mot HamKam, men en seier vil løfte oss langt på vei. Etter to tap hvor vi fort kunne tatt poeng mot Viking og VIF, er denne kampen helt essensiell for å få tilbake seiersfølelsen. Hansi vil sikkert nekte for at dette er must win i pre-match, men vi kan lese tabellen vi. Dette kan bli en kamp vi vil huske, som vi husker Jerv i fjor. Forhåpentligvis blir det med positivt fortegn denne gang.

I mens denne kamptråden skrives slår Stabæk HamKam hele 5-2, som fører Stabæk opp i ryggen på oss, og HamKam kan vi plutselig ta igjen med seier denne helga. Fem lag slåss om å unngå kvalik og nedrykk. Dette blir ekstremt spennende! Jeg reistrerer at folk gjerne vil havne midt på tabellen, men jeg vil mye heller spille om noe. Det er jo dette som er morsomt! Alle mann til pumpene!

25. møte med HamKam

Mot Strømsgodset runda vi 30 møter med dem, som gjorde dem til laget vi hadde møtt oftest. HamKam er ikke langt bak, når vi nå møter dem for 25. gang. Og historien har en del godbiter. Etter tre strake tap i klubbens tidlige år, kom den første og kanskje mest episke seieren i 2001. Vi lå oppskriftsmessig under 0-2 til pause, men en 2. omgang for historiebøkene sørget for 5-2 til Guttane. Dette var nok Trond Skredes største skalp som SF-trener. Den andre seieren over HamKam kom året etter, med Keiko på sidelinjen, også dette på Storstadion.

Vi har hatt for vane å møte HamKam i OBOS/Adecco, men ett av unntakene kom i 2006, hvor vi til alt overmål møtte dem både i serie og cup. Vi vant 2-1 hjemme, før vi vant for første gang på Hamar i NM. Vi var nå oppe i fire seiere mot FK Felleskjøpet. Seier nummer fem var det Arne Sandstø som fikk til med sitt 2011-lag. Hele 4-1 på Hamar var en av hans større seire som SF-trener. Og nå var vi inne i en god periode, for under Sandstø vant vi hele fire på rad. I 2014 vant vi begge oppgjør mot HamKam, som gjorde at vi rundet ti seiere. I 2019 vant vi vår 11. og siste seier over HamKam, og siden det har vi tre strake tap. Alle disse har kommet i Eliteserien, som betyr at seieren i 2006 er eneste seier over HamKam i Eliteserien.

Totalt har vi 11-2-11 på 24 tidligere oppgjør. 7 av våre seire har kommet hjemme, men det er altså noen år siden sist. Kampene mot HamKam ender sjelden uavgjort, og vi må helt tilbake til 2003 for å finne siste U. En liten funfact: vi har scoret 15 mål på Hamar og HamKam har scoret 15 mål i Sandefjord på disse 24 oppgjørene. 

Jeg tar med en liten quiz også. Fire spillere har gått mellom SF og HamKam uten å ha vært innom andre klubber i mellomtiden. Klarer noen alle disse uten å jukse?

Dårlig betalt!

Vi har 3-2-4 på de siste 9 kampene, som er kamper etter vi runda halvveis. To av disse tapene har vi fått på de to siste, men jeg synes vi har fått dårlig betalt i begge. I Stavanger hadde vi best ExG, og mot VIF var det helt jevnt på samme statistikk frem til straffen, som ga VIF mye av sin ExG på 2.15. Tar vi med at vi tidvis gode både i Skien og Tromsø, samt best mot Haugesund og Molde, vil jeg påstå at Guttane er i enda bedre form enn hva poengfangsten skulle tilsi. Dette fører til at jeg i alle fall går til hver eneste kamp med klokketro på seier. Dette laget kan slå hvem som helst. Snittet i andre halvdel ligger for øvrig over det vi trenger for å holde oss.

Og denne høsten har vært langt bedre enn sist høst. Mye av grunnen vil jeg påstå er at vi har svært få skader. Jeg kan nesten ikke huske å ha sett så sterke SF-benker i Eliteserien før. I alle fall ikke på mange år. Jeg synes treneraparatet og spillerne får for lite ros  om dagen, for om poengnittet holder ut sesongen, vil vi ha gjort en strålende sesong. Vi må huske at selv her inne ble vi tippet på siste plass før sesongen. Ny kontrakt vil være terningkast 6!

Samme 11?

Godt spill og lite skader gjør at laget har sett ganske likt ut hver kamp. Denne kontinuteten er svært nyttig, men kanskje ikke like spennende for en kamptrådforfatter. Jeg trur ikke det skjer så mye nytt denne gang heller. Kjær/Risan og Franklin/Tveter er vel de mest usikre duellene, men jeg tipper de førstnevnte starter.

Resten av tråden vil jeg bruke til en liten hyllest av Jesper Taaje. Ikke ulikt Lars Grorud er han ofte offer for kritikken når man taper, og som med Grorud synes jeg kritikken er lettere absurd. En spillende stopper har en ekstremt tøff jobb, og hver involvering er en risiko for å forårsake et baklengsmål. Denne risikoen har aldri en spiss eller ving, mens en stopper står i en skikkelig Urias post. Vi som supportere har veldig lett for å se den ene situasjonen som leder til baklengs, og glemmer ofte resten av kampen. Mot VIF mister Taaje Ilic (en av ligaens beste spisser) hele én gang. Det blir matchavgjørende, men så har han også full kontroll på han i resten av kampen. I tilleg er han et angrepsvåpen, som med litt marginer kunne scoret enda flere mål. På NTBs spillerbørs er han vår nest beste spiller, og klart beste stopper. Han har også vært bedre enn landslagsstopper Stefan Strandberg i år i følge samme børs. 5.14 mot 5.06. Jeg vil anbefale alle til å se hele kampen når man dømmer spillere, ikke kun høydepunktene. For meg ligger Jesper Taaje godt an til å bli årets spiller, selv om det sikkert blir Danilo med sine mange mål.

Fyll Blå Sone!

Der fokuset mitt lenge har vært "fyll stadion", nøyer jeg meg med å si "fyll Blå Sone" denne gang. Det er det eneste stedet med trengsel på Jotun Arena, som sier meg at det er det beste stedet å være om man liker å lage liv. Selv mot VIF hørtes Blå Sone innimellom, som er rått mtp antallet på bortefeltet. Jeg synes vi nærmer oss god Eliteseriestandard nå, i all beskjedenhet. Så klart vi fremdeles er på nedre halvdel supportermessig, men det er jo laget også. Spillerne sier de merker den økende støtten, så det er ingen grunn til å bremse utviklingen. Jeg vil også råde alle til å melde seg på bussene til Stabæk, som snart legges ut. Den kampen kan fort avgjøre alt!

Det er for øvrig solgt 1746 billetter.

BILLETTER KJØPES HER

Forfatter: Lasse Ødegaard

Løsninger for internett er levert av