Foto: NTB

Viking – Sandefjord


Publisert

Kamptråd: Viking - Sandefjord
Søndag 24. september, kl. 17:00
SR-bank Arena
Eliteserien 2023

Viking e tebage

Da Benny Lennartsson leda Viking til gull i Tippeligaen 1991, var det klubbens 8. seriegull, flest av alle klubber i Norge. Få kunne ane hva dette gullet satte i gang i årene som fulgte, både i Viking, i norsk fotball som helhet, men kanskje spesielt i klubben som tok tronen året etter. 13 strake seriegull stabla RBK opp etter Vikings gull, og rundens motstander seilte sakte men sikkert akterut i norsk fotball. Faktisk holdt dem på å rykke ned som regjerende mestere allerede i 92. Siden har de aldri vært høyere enn bronseplass, og i 2017 rykka de like godt ned en tur. Den gamle storheten virka å være radert ut fra toppen av norsk fotball. 

Etter opprykket har Viking stort sett ligget rett bak de beste, og med bronsen i 2021 i minnet skulle fjoråret liksom bli det helt store. Og det så bra ut for dem når vi tok turen over 19. juni i fjor. Mer om selve kampen litt senere, men den startet i alle fall nedturen for Viking, som til slutt endte på en katastrofal 11. plass til slutt.

Årets sesong startet ikke like bra som i fjor, men fra midten av juni har dem ikke sett seg tilbake. Nå topper dem (litt overraskende) serien foran Glimt og Tromsø. Kan dette være Vikings år? Ekspertene virker ganske samstemte på at det er mulig, og om de har rett får vi en nærmest umulig opgave i Stavanger. Uansett, Viking er i sin første skikkelige gullkamp siden 1991, og må kunne sies å være tebage, som de synger i en gammel cupfinalesang.

Smell på smell!

Sist vi var i Stavanger utspilte det seg en helt utrolig kamp sett med våre øyne. I undertegnedes hode huskes den ved noen voldsomme smell, både fysisk og biledlig. Første omgang var ganske jevn, men noen halvsjanser til begge, helt frem til Mats Haakenstad blir overfalt av Brekalo og mista bevisstheten. Dommeren bryr seg ikke, og i angrepet som følger scorer Viking 1-0. Hvordan det målet ble stående kan man jo spørre seg, men det gjorde det. Undertegnede knuste mobilen i betongen i ren frustrasjon. Heldigvis gikk det greit med Haakenstad, og kampen skulle vise seg å inneholde mye mer. I andre omgang kontrer vi Viking i senk. "Smell én" ved Ofkir, og "smell to" ved Ruud Tveter etter assist av Ofkir. Vikings drømmer om gullkamp i 2022 fikk seg et banesår de aldri kom tilbake fra. Vi vant altså fullt fortjent i Stavanger i fjor, mot et lag omtrent i samme flyten som nå. Kan vi gi dem en smell til? (Undertegnede håper mobilen overlever denne gang)

Vi er på merket!

21 poeng på 21 kamper er fangsten vår til nå. Det er ett poeng mindre enn vi hadde på samme tid i fjor, men på dette tidspunktet var vi allerede syv kamper inn i den grufulle rekka vår på 15 uten seier, som vi avslutta fjoråret med. Noe sånt kan vi ikke drive med i høst uansett, så pr dags dato er vi helt på merket til ny kontrakt. Vi trenger minst tre seire til, og terminlista ser ikke så ille ut. Jeg har ståltrua på at dette går. Denne kampen er en av to jeg vil påstå vi ikke kan tenke på å ta poeng i. Selv om alt kan skje i fotball, er denne og Glimt borte det jeg vil kalle bonus-kamper. Ingenting å tape, kun å nye anledningen.

Stavanger byr opp til fest

Etter mange år med skralle tilskuertall begynner det å se virkelig bra ut i Stavanger. Utrolig hva litt gullkamp gjør med folk. Kampen mot oss blir nok ganske så fullsatt, som igjen betyr en fantastisk ramme. Det ble ingen organisert tur denne gang, men med en biltur på 5-6 timer er det mulig å kjøre sjøl. Vi håper å bli rundt 20 på bortefeltet og en bil er allerede full. Og vi kan jo drømme om en reprise av fjoråret.

Hvem skal starte?

Rullering driver vi visst ikke med lenger. De samme spillerne ser ut til å få spille hver gang, men det ser jo ut til å virke. Spillerne supporterne vil bytte ut, svarer med en god kamp, og sånn går ukene denne høsten. Derfor går jeg kun for samme gjengen som sist. Selv om jeg synes Ruud Tveter skal inn for Franklin. (Nå spiller sikkert Franklin en kanonkamp igjen).

Forfatter: Lasse Ødegaard

Løsninger for internett er levert av